tirsdag 12. desember 2017

Trikset for å få vegansk ost til å smelte.

                            (scroll til utheva skrift for å komme rett til saken)
Jeg har lest og testet uttallige oppskrifter på oster som lover å skulle smake som "vanlig" ost, eller som skal smelte som den. Jeg er muligens sær, men jeg har ikke vært så veldig imponert. Det nærmeste jeg har kommet, var da jeg laget cashewost og smakte på den før den stivnet. I flytende form, ble den en meget brukbar ostesaus.

Jeg er heller ikke så lett å imponere når det kommer til ost på skiva. Det nærmeste jeg mener man kommer av det jeg har fått tak i, er Violife sin pizza style. Den er også grei når du smelter den, men den mangler det lille ekstra.Den blir litt hard og rar i smaken når den smelter. Jeg har testet i mye forskjellig og kommet fram til et triks som jeg mener fungerer veldig bra på alt fra pizza, nachos, ostesmørbrød, mac & cheese (der kom egentlig ideen fra) og ja, det du måtte ønske å ha det på. Jeg kom nettopp på at jeg har glemt å teste ostebolle (en spesialitet fra sære deler av Østlandet), men det skal jeg komme tilbake til. Regner med det funker som konge.

Trikset er langt i fra hemmelig, og ikke så vanskelig, men jeg er avhengig av å være på en pc for å skrive mer enn et par setninger. Det er ikke hver dag jeg får tid til det, og ikke hver dag jeg orker. Jeg sliter litt med en kropp som ikke alltid er så samarbeidsvillig. Og når folk har mast og vært litt uhøflige, ble jeg liksom ikke noe raskere. Misforstå meg rett, jeg deler mer enn gjerne av alt jeg måtte komme over av gode ideer, men jeg setter pris på at folk spør på en skikkelig måte. Heldigvis gjør de fleste det.

Siv Iversen sitt bilde.  Siv Iversen sitt bilde. 



Vel, poenget er at planteost er for tørr. Den har for lite fett, så dette må vi tilføre.

Rasp opp ønsket mengde violife pizzaost i en bolle
hell over en grei mengde god olivenolje
Hell på med oatly havrefløte til du kan røre osten inn og alt blir dekket. Det gjør ingenting om det er litt ekstra flytende. 

Dette er litt mer tidkrevende å spre utover, men jeg lover deg at det er verdt det.

Jeg er overbevist (etter litt uhell med en pizza) om at om du legger dette i fine kladder på bakepapir og hiver det i ovnen på 225 grader en liten stund, så får du ostekjeks.

Håper du finner like mye glede i dette som jeg har gjort. Har servert det til flere kjøttetere, og de har vært strålende fornøyd. Min pizza var i følge små storspisende kilder, bedre enn mammaer og det lokale pizzastedet sin.

 Siv Iversen sitt bilde.  Siv Iversen sitt bilde.

Kult om du forteller om du ble fornøyd.

onsdag 18. oktober 2017

Onsdagspizza

På onsdager slutter jeg halv fire, unger skal hentes, vi skal hjem og lage mat, spise og være ute av døra innen ca ti på fem siden mini skal vøre på aktivitet klokka fem.
Dette er en pizza du rekker å lage på den tiden, i tillegg til at du har tid til å rydde ut av oppvaskmaskinen.

Her er alt ferdig, men du kan selvfølgelig tilpasse den. Og du får kjøpt alt i butikken til en rimelig penge.

Siv Iversen sitt bilde.

Ferdig pizzabunn og pizzasaus. Om du kjøper GoVegan raspet ost i tillegg, slipper du å raspe ost og. Jeg har ikke tilgang til det hos meg, enda, så jeg brukte Violife pizza, hamstret fra Sverige.

Smør på pizzasaus, strø over soyafarse fra frysedisken. Jeg har brukt anama sin, men HK sin er like grei. Jeg brukte nok godt under halvparten av hva det er i en slik liten pose fra HK.
Så la jeg på sjampinjong i tynne skiver og strødde på med ost. Så strødde jeg på pizzakrydder og dryppet på ca to ss olivenolje over. Da blir osten litt mer lik "kuost".

Inn i oven på 225 grader i 10-15 min. Trur jeg. Jeg tar aldri tiden, jeg holder bare øye med den. Sånn mens jeg spinner rundt og rydder kjøkken og sjekker lekser.

 Siv Iversen sitt bilde.

Server gjerne med salat eller en rømmedressing (oppskrift kommer).
Jeg åpnet en boks med ananas og hadde på da den ble servert. Det kjøler ned, så den kan spises fortere. 

Så løper du av gårde. Minimalt med oppvask blir det og.

Du kan selvfølgelig putte på masse annet gøy, eller bytte ut. Rød løk er godt på, oumph, mais, ja du vet, fantasien. 

Siv Iversen sitt bilde.

Ha en fin og travel dag. 

Makaroni og ost, med litt stekt snacks

Mac & cheese er en skikkelig amerikansk rett. Skikkelig kosemat. Masse karbohydrater. Trøstemat.
Og som jeg alltid sier; kan det lages, kan jeg veganisere det.

Dette er ikke vanskelig. Denne "oppskriften" har ingen eksakte mål. Det må du leve med. Om mål er viktig for deg, må du heller google litt og sammenligne.

Kok opp ønsket mengde makaroni. Vi var to små og meg, og jeg lagde en hel pakke (500g) Det holdt fint til middag, kveldskos for mor, og niste for oss alle dagen etter med ei brødskive og litt salat inntil.

Mens vannet koker rasper du vegansk ost. Du bruker det du liker, jeg liker best violife pizza style. Jeg brukte 1/3 blokk til all denne makaronien.
Osten la jeg i en bolle sammen med en god klype daia mozerella (fordi kjæresten hadde den i kjøleskapet mitt), tre ss næringsgjær og en god håndfull cashewnøtter som er malt til pulver. Mozarellaen, næringsgjæret og nøttene er valgfritt og ikke nødvendig, du kan klare deg med den osten du har.
Nå heller du på oatly matfløte til osten er dekket og rører det sammen med valgfritt krydder. Jeg brukte litt grønnsakskrydder jeg fant. Ta det du liker, eller la være å krydre om du synes det er skummelt. Salt og pepper holder lenge.
Når makaronien er ferdig kokt og du har helt av vannet heller du ostemiksen over makaronien og lar den stå på ovnen på lav varme mens du rører godt til osten har smeltet og det har blitt en slags saus.

Jeg liker å servere dette sammen med noe stekt. Denne gangen freset jeg opp en løk, tre store fedd hvitløk, 1/10 dels bit av ei lotuskinke i små biter og en stor sopp. Soppen og lotusskinka hadde jeg marinert i facongugge først for å få litt ekstra smak. Du må ikke gjøre det, men det er veldig digg.

Facongugge:
2 ss næringsgjær
ca 1 ts liquid smoke
1 ss olje
1 ts salt soyasaus
1 ts søt soyasaus
1 ts lønnesirup eller agavesirup
1/4 ts paprikapulver

Bland alt sammen, tilsett litt vann til den er flytende nok til å bruke som marinade. Legg soppen og lotusskinka oppi og la rør litt av og til så alt blir marinert. Når du skal steke det heller du overskytende væske opp i stekepanna.

Til slutt helte jeg oppi en god neve med frosne erter.

Andre ting som er godt å steke sammen med dette kan være gulerøtter, paprika, rosenkål.. ja, fantasien er vel det eneste som setter grenser.

 Siv Iversen sitt bilde.

Serveres med ketcup, brød med godt vegansk smør, en salat, eller bare rett og slett som den er.

Makaronien med sausen kan også fint brukes som tilbehør til feks. HK-burgere.

Vel bekomne!

mandag 16. oktober 2017

Dal dill

Fikk smake noe veldig godt da vi var på besøk for litt siden. Forhørte meg etter oppskrift, og hun som hadde lagd maten lo. Detta var jo det hun lagde når hun ikke gadd å lage mat. Det er lett, det er billig og det var sykt godt.
Det er ikke sikkert du vil kalle det dal, men etter litt undersøkelser (= et kjapt  googlesøk) velger jeg å kalle det dal dill.

Her er en slags grunnoppskrift, og så kommer jeg til å føye på med varianter etter hvert, for jeg kjente fantasien boblet.


Oppskriften var å koke grønne linser i grønnsaksbuljong og ha i koriander.

Jeg fant ikke grønne linser, men detta funka fint:

Siv Iversen sitt bilde.

Som du ser, var det ikke dyrt heller. Og jeg brukte halve posen til meg og min kjære.

Jeg helte oppi linsene, fylte på med vann og tok tre slike buljongterninger.

Jeg kokte opp vann i vannkokeren og etterfylte etter hvert som det ble litt tørt. Det skal være igjen litt saus.
Hakket opp en bunt med koriander, og sparte litt til pynt.
Så kokte jeg alt sammen til linsene var møre.

Og ferdig!

Siv Iversen sitt bilde.

Versjon 2.
Først freste jeg opp to digre fedd hvitløk, en løk og tre små gulerøtter i litt olje.
Så helte jeg oppi linsene, to buljongterninger og kokende vann.
Også her hadde jeg for lite tid eller interesse av å måle opp, så jeg etterfylte med vann etter som det kokte inn.
Ferdig når linsene er møre. 

Siv Iversen sitt bilde.

Denne serverte jeg med brød med deilig (vegansk) solsikkesmør.

Den halve posen holdt til meg og to små til middag, en porsjon kvelds til meg, og lunsj til meg i morgen.

Flere versjoner kommer.

etter hvert...

lørdag 30. september 2017

Lasagneruller (Canneloni)

En god stund har denne tanken jobbet i hodet mitt. Ja, jeg skjønner jo at jeg et eller annet sted helt sikkert har sett noe som ligna og ga meg denne ideen, men jeg kan ikke si hvor. For det aner jeg ikke. Var veldig fornøyd med meg selv for å ha laget en artig rett som jeg aldri har smakt før, men får fort vite at den har et navn. Fint navn til og med. Selv om oppskriften jeg fikk samtidigik, ikke så like god ut som mine, og definitivt smakte vondt... De var laget med tofu, noe jeg ikke liker. Selv om resten av veganverden ser ut til å digge det.

Det har vært ganske mange fine ideer til hva jeg skulle ha i denne, men jeg kjenner noen som har bedt om litt enkle oppskrifter, så i dag gjør jeg litt ære på deg. Og så var jeg skikkelig lite motivert til å lage mat i dag. Vinn - vinn. I tillegg fikk jeg brukt opp litt rester. Bare velstand.
Så her kommer den enkle utgaven. Du må gjerne avansere selv, med grønnsaker, krydder og alle mulige ting.

Lasagneplater kokes litt, så de blir myke nok til å rulles.
Så strødde jeg på litt frossen anamafarse (du kan fint bruke hälsans kök sin)
Så la jeg på noen skjeer med ferdig tomatsaus fra dolmio (ja, jeg hadde alt til å lage min egen, men der stod det halve glasset og trengte å bli brukt opp. Vi var jo bare to til middag)

Platene rullet jeg sammen og la i en ildfast form.
Ostesausen laget jeg ved å bruke opp restene fra gårsdagens mat. En herlig blanding av raspet violife og go vegan. La osten i en liten kjele og dekket den med oatlys matfløte. Kokte opp slik at osten smeltet og puttet på en ss næringsgjær kun for å tøffe meg.
Sausen helte jeg over rullene og satte formen i ovnen på 175 grader i ca 15 min.

Den ble servert med gårsdagens salatrester og en liten haug med spinatblader.

Mini var strålende fornøyd og spiste en haug. Enda mer fornøyd ble hun da hun fikk spise resten til kvelds.

Neste gang vil jeg avansere litt. Lage egen tomatsaus, ha i grønnsaker som gulerot og løk i alle fall, og ha på litt friske uter og en god del hvitløk.
Om du liker mat som har enkle og "barnevennlige" smaker, er dette en slager for deg. Helt slik jeg laget den i dag.

Det er ingen spesifikke mål her i dag. Det kommer an på hvor mange du skal lage til. Jeg brukte bare rester, og det var veldig lite både farse og tomatsaus som skulle til.

Siv Iversen sitt bilde.

Siv Iversen sitt bilde.
Siv Iversen sitt bilde.

Vel bekomne!

lørdag 12. august 2017

Kanelkake

Dette er en kake som veldig mange kjenner til. Kanelkake, saupekake er ulike navn jeg har hørt på den. Jeg kalte den Solveigkake, for jeg smakte den, og fikk oppskriften av Solveig. Men jeg har veganisert den og endret litt på glasuroppskriften. Det er derfor jeg stadig får høre at slik kake har de smakt før, men glasuren vil de ha oppskrift  på. Kaka har jeg servert i veldig mange ulike sammenhenger, og det er kanskje to jeg har møtt som ikke har likt den. I tillegg er den veldig enkel å lage. Jeg er ingen bakemester, og denne funker hver gang.
Du kan variere kaka ved å tilsette nøtter eller frukt i røra. Jeg har prøvd med tørkede tranebær, det ble godt. Men barna vil helst ha den slik den er.

10 dl hvetemel
7 dl sukker
4 ts kanel

Blande det tørre og sett til sides.

1 stor boks vegansk naturell yoghurt ( eller en kartong - ta det du har) og fyll opp med plantemelk til det blir 8 dl til sammen. Jeg bruker vanligvis alpro usøtet soyamelk. Men har og brukt soya original, og vaniljemelk.
Bland 150 g smeltet vegansk smør oppi
Tilsett 3 Ts natron i det våte og rør.

Hell så det våte i det tørre og vend det inn med en slikkepott. IKKE rør, bare vend det inn. Det trenger ikke være helt blandet.

Smør en langpanne og hell røra i.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i 30 min

Glasur.
150g smeltet vegansk smør
3-4 ss karamellsaus
3 ss sterk kaffe
Ca 1 pakke melis

Tips.
La kaka kjøle seg ned før du tar på glasuren.
Lag glasuren rett før du skal bruke den.

Det er veldig enkelt å lage denne glutenfri ved å bytte ut melet med glutenfri melblanding.

For sjokoladekake bytter du ut kanelen med to ss kakaopulver. Glasuren blir sjokoladekakevennlig ved å bytte ut karamellsausen med en god porsjon sjokoladesaus. Eller du kan smelte oppi en plate melkefri kokesjokolade. Men sjokoladesausen er garantert glutenfri og gir et ekstra godt resultat.

Kos deg!


tirsdag 2. mai 2017

Isas nudelsuppe

Hva skal vi ha til middag i dag?
Et spørsmål man stiller i håp om å få et interessant eller fristende svar. Jeg burde vite bedre, men det hender jeg blir overrasket, og det hender vi sammen kreerer noe nytt. I dag var det bare meg og eldstefrøkna som var hjemme, så jeg syntes spørsmålet var på sin plass.
Nudler, svare hun med et stort smil. Jeg spurte om ikke vi skulle prøve å lage noe helt nytt, en suppe av noe spennende vi ikke har gjort før. Nudelsuppe, kvitrer hun enda blidere.
Ja, med grønnsaker og masse forskjellig.
Og joda, da gjorde vi det da. Det var godt, enkelt, billig, og kan varieres i det uendelige.
Frøkna var så fornøyd at hun ville ha resten til niste på skolen i morgen.

Samtalen ved matbordet, en åtteårings syn på veganisme og folk som forsvarer å spise dyr, skulle jeg ønske jeg hadde tatt opp på bånd. Helt utrolig hvor reflektert ei lita snelle kan være.

Her er i alle fall det vi brukte:

4 mandelpoteter
to store gulerøtter
Skrelles og deles i små biter, puttes i ei gryte med vann og
en grønnsaksbuljong
En passe stor bit med hodekål delt i smått (du vet selv hvor glad du er i kål) vi brukte vel to håndfuller ferdig kutta.
Lot det koke til grønnsakene begynte å bli møre før jeg tilsatte
1 pakke nudler og tre små nøster med grønnsaksnudler jeg fant i en skuff. De hadde fine farger. Du kan bruke en ekstra pakke nudler.Jeg hadde bare en.
Krydderposen fra nudlene og.
småkok til nudlene er klare.
Krydre etter smak. Vi brukte:
tre ss tørka ramsløk
1 ts chilikrydder som Vegankongen har komponert, og frøkna elsker.

Danderte med litt sesamfrø, chilikrydder og litt tørka ramsløk så det skulle se litt fjongt ut.

Hadde jeg hatt kidneybønner eller sorte bønner, eller kanskje noen linser, ville jeg hatt det oppi. Men i dag var vi bare to, og da var det ikke så farlig. Det var nok mat, selv om mini spiser mer enn meg når hun får noe hun liker. Dette likte hun. Nei, vent. Hun elsket det.

Håper du også vil like det!

Siv Iversen sitt bilde.

mandag 1. mai 2017

Vegansk bailys

For et par år siden var jeg på camping og fikk servert hjemmelaget bailys. Den var så god at jeg fikk oppskriften. Tenkte jeg skulle imponere stort og lage opp i julegaver og greier. Men så ble jeg veganer og trodde det var umulig å drikke noe mer bailys. Ja, jeg vet at det har kommet en vegansk versjon, men når de tullingene velger å lage den med mandelmelk, så hjelper det meg meget lite, siden jeg ikke tåler mandler. (Kun i marsipan, merkelig nok)

Uansett. Jeg lærte meg å lage vegansk is, og den er det kondensert melk i som jo stod i oppskriften til bailysen. Og da med ett, en dag mens jeg egentlig laget middag, og tenkte at det trengtes å fylles opp i fryseren med is, startet ideen med bailysen å dannes. Og siden jeg er ganske impulsiv, er det ikke godt å vite hva som kom først, ideen eller bailysen.

Men den ble god. Veldig god.

Først lager du kondensert melk

1 boks kokosmelk (den beste, billigste og økologiske får du på Coop)
150 gram sukker. Jeg brukte brunt sukker, og det ga meg assosiasjoner til bailysen.

Kok opp og la putre i ca en halvtime. Da blir den tykk og god kjøl ned.

Tilsett 1,4 dl blank alkohol (60% sa oppskrifta, jeg brukte 40% og putta oppi nesten 2 dl)
ca 1 dl sterk kaffe.
Og det er her min kreativitet og spontane innfall kommer inn. For jeg tok tre ts pulverkaffe og bare rørte inn mens jeg kokte den kondenserte melka. Detta snøyt jo hele oppskriften for litt fuktighet, så det var derfor det ble en liten ekstra klunk alkohol og
2 ts vaniljeekstrakt

Rør godt og hell på flaske. Jeg satte min i kjøleskapet, og tenker at da holder den lenger. 


Oppskriften skulle gjerne ha litt ekstra melis i og, men det droppa jeg glatt med tanke på den mengden sukker den allerede inneholdt.

Mitt resultat ble litt tykkere enn originalen, men det er i og for seg jeg og, så det passa fint. Den smakte fortreffelig. Neste gang, skal jeg bruke kaffe som er utrørt i vann. Og muligens femdoble oppskrifta, slik den i utgangspunktet var. Må bare finne ut hvor lang holdbarhet den har først. Eller... trur ikke den holder så lenge, for Vegankongen kommer snart på besøk, og da må man jo by på det beste man har.

Kos deg! Det gjorde jeg.

Siv Iversen sitt bilde.Siv Iversen sitt bilde.

Vegansk is av kokosmelk

Ei jeg kjenner drev en periode og la ut bilder av is hun hadde laget selv. Av kokos. Jeg er ingen stor fan av kokos egentlig (enda mindre etter at jeg prøvde å lage ost av kokosmelk). Men det faktum at den er vegansk og hun påstod den var lett å lage, fristet jo. Hun sendte meg link til oppskrift på engelsk med slike mål jeg måtte regne og sånt, så jeg følte det ble litt slitsomt.
Helt til hun tok med en smaksprøve til meg. Oh my ....! Utrolig god.
Så da måtte jeg jo bare gjøre det selv også.

Den krever at du er litt strukturert, men ikke så veldig. Du må bare kjenne deg selv godt nok til å vite at du kommer til å ha lyst på is helst et par dager i forveien.... Eller gjøre som meg, vite at is alltid er greit, og bare sette i gang og fylle fryseren.

Her finner du den originale oppskriften.

Det er lurt å sette kokosmelka i kjøleskapet noen timer før du setter i gang. I alle fall to av boksene, du trenger tre. Jeg bruker Coop sin. Anglamark tror jeg den heter. Den er billigst, økologisk, og du kan bruke alt som er i boksen, for den skiller seg ikke slik annen kokosmelk gjør. Bruker du en annen type, sett boksene i kjøleskapet opp - ned, så er det lettere når du skal ta ut kun kremen.

Først må du lage kondensert melk
1 boks kokosmelk (denne trenger ikke være kald, så du kan lage dette mens de andre kjøler seg i     kjøleskapet)
150 g sukker (du kan bruke brunt, men da får du lysebrun is, helt greit om du skal lage sjokoladeis)

Hell kokosmelka og sukkeret i en liten kjele og la det småkoke i en halvtimes tid. Det blir tykkere og halveres nesten.

La det kjøle seg ned, sett det gjerne i kjøleskapet etter hvert.

Så lager vi isen. Løp til kjøleskapet og hent ut dine
to bokser med kokosmelk (ikke lett-varianten).
Pisk de som du ville gjort med fløte til den blir luftig, god og tykk 3-4 minutter.
Tilsett den kondenserte melka og
to ts vaniljeekstrakt (ikke essens) Den inneholder alkohol som er med å gjør at isen ikke krystalliserer seg så mye.

Nå er det din tur til å tilsette det du har mest lyst på. Syltetøy, sjokolade, lakris, frukt, kaffe, likør, bær, eller mix.

Det jeg fant ut var best, var å ha den helt uten annet enn vaniljeekstrakten. Da kan du tilsette det du ønsker av saus og strøssel som du vil. Gjerne masse forskjellig. Fyll på med noe deilig, og spis til det er tomt for topping, fyll på med ny (gjerne annen) topping og gjenta til det er tomt for is.

Fordel isen i porsjonsbeger, og sett i fryseren (fire timer sa damen, eller over natten hvis du ikke vil ha på klokka.)

Den er veldig hard, så du må beregne litt tid på å ta den opp og la den stå i romtemperatur.  Du kan selvfølgelig putte den i en stor boks også, men beregn tid til å tine den nok til at du klarer å porsjonere. Jeg anbefaler porsjonsbeger.

Isen kan med hell lages med ismaskin for de som har denslags.
Og isen kan meget fint spises rett etter den er laget, uten å fryses, om du bare kaller den noe annet enn is. :) Smaker helt nydelig!

Kos dere!!!

Her er et lite utvalg bilder av ulike smaksvarienter jeg testet ut med jentene og Vegankongen. Han var så imponert at han fikk seg ismaskin og laget noen majestetisk lekre varianter. Er du heldig, kan det hende noe av det blir servert på et av kursene hans.

Siv Iversen sitt bilde.

 Siv Iversen sitt bilde.






søndag 16. april 2017

Makaronigrateng

Jeg har kjøpt ny ildfast form. En som er stor nok til at jeg bare trenger å lage en form når vi er to store og fire små sultne planteetere. Eller flere. I går ble den brukt til å lage nachos, selvfølgelig smakte det fantastisk og det var akkurat nok til oss alle, og en liten smak for noen av oss til frokosten i dag.
I dag ble den brukt til å lage makaronigrateng. Den ivrigste kjøkkenhjelperen her har snakket veldig mye om vegansk fiskegrateng, og dette lurer jeg på om kan være noe sånn ca hva hun mener. Det eneste denne har til felles med fiskgrateng, er at jeg har brukt makaroni og griljermel. Der stopper likheten. Så jeg er spent på om kjøkkenfrøkna blir fornøyd.
(Det ble hun. Dette var visst en type vegansk fiskegrateng)

Når jeg måler opp makaroni, heller jeg ukokt makaroni opp i formen jeg skal bruke. Om det kun er et lite lag med makaroni, lar jeg det kun dekke bunnen. Nå er dette en litt dyp form som hovedsaklig skal bestå av makaroni, så det ble ca dobbelt bunn med ukokt makaroni. (om du liker mål, bruke måleanvisningen på pakka)

Kok makaronien slik du liker den best. (eller følg anvisningen på pakka/posen)
Føler du deg ekstra rampete, bruker du en annen type pasta.


1 løk blankes med litt
olje
en neve ramsløk hakkes og puttes i gryta. La det surre litt sammen med løken. (har du ikke ramsløk, kan du jo ta et par fedd hvitløk og/ eller purre.
1 boks røde linser. Mos de med baksiden av sleiva. Hvor mye, avhenger av hvor mye tekstur du liker. Vi moste en del, for det liker småprinsessene her.
En boks kidneybønner. Moses også litt. Alt etter behag. Vi liker noen hele, og noen biter.
En boks hakkede tomater helles oppi. La det småputre litt. Krydre etter smak og behag. Salt, pepper.
Vi brukte selvfølgelig Vegankongens ramsløksalt, da vi har lett og rikelig tilgang på dette. I tillegg er det blitt barnas nye favorittkrydder. 
Litt sukker. ca en-to ts, tar vekk noe av syrligheten fra tomatene.
1 dl havrefløte for å gjøre den litt mildere og mer fyldig. (kan helt fint droppes eller byttes ut med litt plantemelk, men da blir den mer tyntflytende)

Helte tomatsausen over makaronien.

For topping blandet jeg ca 3 deler griljermel med en del næringgjør, ca en ss pizzakrydder og en ts + med ramsløksalt. Strødde godt på hele og satte formen i oven på 175 grader i 20 minutter.

Seeee så fin topping!
 Siv Iversen sitt bilde.

Siv Iversen sitt bilde.

Som gode vegenere, er ikke denne retten testet på dyr. Men den er godkjent av 2 stk voksne garvede veganere, 1 liten nestenveganer, 3 små fleksiterianere (eller var det tidvis pølsespisere det het), og ei lita svenske (kjøttspisende). Alle forsynte seg mer enn en gang.

Kos dere!

fredag 14. april 2017

Smøreost med ramsløk




Ost er en ganske stor greie når man er veganer. Hvordan lage noe som smaker likt som den man savner, eller i alle fall godt? Det finnes like mange svar som det finnes vaganere trur jeg.

I dag har jeg laget en smøreost jeg syntes var god. Fant en oppskrift på nett og laget noe som lignet veldig. Den originale finner du her.

Dette brukte jeg;

3 dl rå cashewnøtter bløtlagt over natta.

Puttes i blenderen sammen med;
3 ss tahini
4 ss næringsgjær
1,5 ts salt
1 ts hvitvinseddik
1 ts kokosolje
4 ts agar agar
2,5 dl usøtet soyamelk.

Blandes til alt blir en jevn masse.
Så blandet jeg i en neve med ramsløk som var hakket i små biter.
Kokes opp og småkokes i 3-4 minutter, rør hele tiden.

Så la jeg det i ei lita glassform og pyntet med ramsløk og litt hakkede ristede cashewnøtter. Stod til den ble kjølig nok til å sette i kjøleskapet.
Den ble deilig smøremyk. 

Blitt testet på to voksne kjøttetere allerede, og de var veldig fornøyde.

Ramsløken kan du bytte ut med det krydderet du måtte ønske tenker jeg.
Kan tenke meg at soltørkede tomater vil være stas. Det blir nok neste prosjekt.

Ha en grønn en!


mandag 20. februar 2017

Faconpostei

Har lest noen oppskrifter for bønnepostei, men det er en stund siden. Og plutselig bestemmer jeg meg for at faconpostei må være en god ide. Slik gikk det til.

 


Først laget jeg facongugge av;
Næringsgjær
Litt olje
Soyasaus
Lønnesirup
Liquid smoke (bare litt)
Vann til passende konsistens

Så skar jeg en diger sopp i bitte små biter og la den til marinering i facongugge. Tiden og energien strakk ikke til den dagen så den marinerte i kjøleskapet over natta.

Så puttet jeg;
1 boks kidneybønner
1 boks sorte bønner
1 god håndfull cashewnøtter
1 halv håndfull valnøtter
Litt masse pepper (pepper er godt i postei)
Et par store fedd hvitløk
Et par ss næringsgjær
Litt vann. Bare nok til å mose det i blenderen.

Siden min facongugge var litt blaut, la jeg bare bønnemos og faconsopp lagvis, med hugge selvfølgelig.

Inn i ovnen på ca 120 grader. Jeg glemte den bort noen timer (3 faktisk) og så satte jeg den opp på 150 grader en halvtime.

Jeg hadde vært litt raus med vannet, så den var litt soggy.

Men smakte fantastisk. Purre og granateple smakte veldig godt på.

Bon apetit!


onsdag 25. januar 2017

Suppelapskaus fra pose

Når man har en liten time på å handle, lage mat, spise og være ute av døra igjen, er det greit at det går veldig fort. At det er billig, enkelt og lett å spise er heller ikke så dumt.

1 pose med ferdig lapskausblanding
1 - 1 1/2 l vann
2 terninger med grønnsaksbuljong

 ca 100 g anamafarse(valgfritt)


1 glass tomatpurè

2 ts paprikakrydder
1 ts hvitløkspulver

Putt posen med grønnsakene i en kjele med vann og buljong og kok opp. Tilsett farsen og la det koke opp. Tilsett resten og la det putre.
Jeg liker at det er litt tykk kosnsistens, men det ser du jo hva du liker.
Denne kan varieres med å putte oppi en boks med bønner, kikerter, mais, biter av grønnsaker og poteter fra gårsdagen. Ja, stort sett det du måtte finne.

Server med brød og nyt en meget rask og rimelig middag som også barna liker.



Bildet yter det ikke rettferdighet, men hadde ikke tid til å sjekke om det ble bra før jeg slukte maten,

torsdag 12. januar 2017

Penne persillini

Eller pasta med persillesaus. Enkelt og veldig godt.
Kjærstens idè, min utførelse. Blir alltid bra.

Det går også under kategorien hurtigmat. Det tar ikke lenger tid enn det tar å koke pastaen. 



En potte med persille
En boks kokosmelk 
4 fedd hvitløk
skallet og saften fra en halv lime
salt og pepper. 

Blandes i blender og varmes i en kjele. Gjør den tykk ved å helle i en toppet ts maisenna rørt ut i kaldt vann når det koker.

Ved siden av stekte vi;
en gul løk
nesten et brett med aromasopp i biter
et brett aspargestopper 

Serveres med din favorittpasta.

Litt søtpaprika ved siden av for farge, og den andre halve limen skjæres i båter og skvises over maten når du har tatt den på tallerkenen.

 Siv Iversen sitt bilde.

Limetips:
Lime er en fantastisk liten grønn ting. For å få mest mulig ut av den, er det lurt å skylle den i lunkent vann rett før du skal bruke den, og rulle den med litt trykk mot benken. Da får du ut mer saft. Når du rasper av det grønne skallet blir det også lettere å presse ut saften. Og så gir det veldig god smak.
Når limen er ferdig most, kommer skjønnhetstipset for i dag. Har du tørre hender? Gni limen godt inn på hendene dine før den går i matsøpla. Gni godt inn kjøttet og pass på å smøre det godt inn før du skyller. Kan selvfølgelig også brukes på albuer, eller føtter også. Pass på å ikke få saften i sår. Gir myk og fuktet hud.

Ha en vakker dag!

tirsdag 10. januar 2017

Potetform for oss uten koseangst

Dette er en oppskrift som er inspirert av en oppskrift jeg leste i en kokebok for heimkunnskap på barneskolen en gang for over ti år siden. Nå er den veganisert, og klart forbedret. Rart at jeg ikke har laget det på så mange år, det er jo kjempegodt.
Siden denne ble laget skikkelig på slump, er oppskriften deretter. Jeg skal ha det i bakhodet neste gang jeg lager det, og eventuelt oppdatere denne da. Det var så digg, at det blir nok ikke så alt for lenge til.

 Siv Iversen sitt bilde.

ca 200 g soyafarse (jeg brukte anama sin)
1 gul løk
3 fedd hvitløk
poteter skåret i tynne skiver. nok til å dekke en ildfast form. (skrell gjerne noen av gangen)
Nok havrefløte til å nesten dekke potetene (to små pakker ca)
Timian frisk eller tørket. 
Salt og pepper
En liten bit smør (kan fint sløyfes)

Skrell og skjær potetene i skiver

Stek farsen med løk og hvitløk. Legg det lagvis i en ildfast form. Start med potetene. Jeg la noen små kladder med melkefritt smør i bunnen, men trur ikke det er nødvendig. Det henger bare igjen fra dengang i barndommen da vi laget alt med fløte og smør. Så et lag med farse, deretter litt salt, pepper og rikelig med timian. Fersk blir best. Og så gjentar du til formen er full. Jeg avsluttet med farse, men er vel vanlig å avslutte med poteter. Jeg hadde bare litt farse igjen da det var fullt.
Så fyller du på med havrefløte til du kan se den. Hell litt sakte over hele så fordeles det fint mellom alt. Om du får litt lite fløte eller er opptatt av kalorier eller noe, kan du spe med litt plantemelk.

Om du er litt ekstra vill og gal kan du avslutte med et lite dryss Gary (vegansk ost) på toppen. 

Stekes midt i ovnen på 175 grader i 45 min - 1 time. Sjekk med en gaffel om potetene er møre. De skal helst dette fra hverandre når du stikker i dem. Følg litt med på slutten. Om det blir litt for mørkt på toppen kan du sette den lenger ned i ovnen eller legge litt folie oppå. Bare ikke dekk helt til, da kan fløta fort koke over.

Serveres med salat.

 Siv Iversen sitt bilde.


God fornøyelse!

Kokosris

Når jeg blir sulten går jeg og fantaserer om hva jeg skal spise. Når jeg i tillegg er alene hjemme, er det ingen restriksjoner på hva jeg kan og ikke kan lage. Så i dag ble det til en helt egen rett. Veien blir litt til mens man lager maten. For lukta av en ting, gjør at jeg tenker på noe annet jeg har lyst til å putte oppi. Det er ikke uvanlig at jeg kommer hjem etter og ha handlet, med en plan i hodet. Mens retten jeg serverer litt senere er noe helt annet jeg hadde planer om. Men det er litt av moroa.
I dag, ble det nesten som jeg hadde tenkt.

Siv Iversen sitt bilde.

1 boks kokosmelk (lett denne gangen, da det var det eneste de hadde, og jeg ikke gadd å gå i flere butikker)
1 kopp med ris (jeg brukte jasmin, men du tar det du har)
2 gulerøtter delt i mindre biter
1 gul løk
3 fedd hvitløk delt i fire biter 
1 ts salt
1 liten ts spisskummin
1 liten ts malt koriander
1/4 ts kanel

Kok opp. Når det koker, tilsett;
1/2 pose frosne erter
1/2 boks grønne linser
1 søtpaprika i biter
1/2 liten boks med mais
safta fra en boks med ananas

La det småkoke i ca 20 min. Rør et par ganger underveis.
Et par minutter før det er ferdig putter du oppi ananasen fra boksen.
Da rekker den å bli varm, men ikke vassen.
Server med en sprut lime. Lime er alltid godt.

Ha en plantastisk dag!

mandag 9. januar 2017

Hei og velkommen!

Så morsomt at du snubla inn hit. Håper du finner noe spennende eller motiverende.

Litt om meg.
Jeg har lagd mat siden jeg kunne stå ved siden av en komfyr. Hang i rumpa på mora mi og lærte tidlig at hemmeligheten bak en skikkelig god saus er at du vrikker på rumpa mens du rører i den. Og jeg lager god saus altså. Skikkelig god saus.

Jeg har hatt mye dårlig råd opp i gjennom, men jeg har på et eller annet vis alltid klart å trylle fram noe som smaker godt av ganske lite. Jeg har alltid vært god til å slenge noe sammen og kalle det middag. "Sop-i-hop-ala-Siv" var fellesbetegnelsen på noe jeg hadde raska sammen av det jeg fant i skap og skuffer.

For to år siden ca, stod min seksåring og gråt med en pølse i hånda. Hun ville ikke lenger spise dyr. Da måtte jeg jo revurdere alt jeg hadde lært om mat. Det gikk greit det og. Vi laget mye morsom mat.
I februar 2016 ble jeg veganer etter en utfordring fra min bror, og atter en gang måtte jeg lære å lage mat på nytt. Jeg tenkte det skulle bli et korttidsengasjement, men den gang ei.

Jeg har gjentatte ganger tenkt at jeg burde skrive en slags kokebok. Om hvordan lage mat ut av så godt som ingenting, babymat som er sunn og god, hvordan man får små barn til å spise alt mulig, og nå sist veganer på boks.
Og siden jeg er mye flinkere til å starte, enn til å avslutte, fant jeg ut at blogg var en mer realistisk idè.

Veganer på boks er rett og slett enkel mat man kan lage fra du man finner i din nærmeste dagligvare. Noen ting kan være lurt å ha i et basiskjøkken til en veganer, men det er ikke så mye sånne spesialvarer jeg bruker i det daglige. Noen er opptatt av økologiske grønnsaker, andre av at alt skal komme rett fra jorda. Jeg er ikke uenig, men heller ikke slavisk. Jeg er mest opptatt av å få god mat på bordet, så fort som mulig, så billig som mulig, og med minst mulig innsats. Og da er frysedisken og boksåpneren god å ty til.
Og så skal det være gøy!

Jeg er glad i improvisasjon. Jeg liker gode oppskrifter. Jeg kan lese fire forskjellige på en rett ei uke, og fire uker etter lage retten etter hukommelsen som en lett miks av alle oppskriftene og etter eget hode og godtbefinnende. Jeg syns vi skal leke med maten. Bruke farger, blande nye smaker. Eller i perioder, bare spise det jeg har fått dilla på. I alle mulige varianter.

Jeg har fått spørsmål under alle disse fasene av livet om ikke jeg har oppskrift. Noe har jeg skrevet ned. Nå tenkte jeg tiden var inne for å dele de. Men her kommer det kun veganske oppskrifter. Det er nemlig fullt mulig å lage god, sunn og billig mat uten animalske ingredienser.
Håper du finner noe inspirasjon. Og legg gjerne igjen en kommentar om det er noe du lurer på eller om du tester ut en oppskrift. Det hadde vært gøy.

Ha en matglad dag!

"Grønn gugge" Eller grønn pastasaus

 


Lite penger gir grobunn for fantasien. I dag fant vi opp en helt ny pastasaus basert på noe jeg kan huske fra en cashewostesausoppskrift og rester i skap og fryser.
Og her i aller første oppskrifta røyk visjonen om billig og lett tilgjengelig. Jeg hadde cashewnøtter igjen fra en Sverigetur, der er de billigere, og så har jeg brukt næringsgjær. Noe du finner på helsekosten. 


Tidsbruk ca 15 min fra du setter på pastavannet og til du sitter ved bordet. Hvis du starter med å sette på vannet, vil alt være ferdig når pastaen er kokt.

Ingredienser (og dette er flotte cirkamål)

ca 1/4 pose fersk spinat
ca to never cashewnøtter (usalta, men du kan bruke med salt og, da dropper du bare å putte i noe mer salt)
Ca 4 ss næringsgjær
4 fedd hvitløk (delte de litt på forhånd, bulliten min gidder liksom ikke alltid)
en halv boks med grønne linser
4 ss purre (gir sterk smak når den ikke blir kokt, så vær litt forsiktig om du ikke liker det sterkt)
ca en halv dl havrefløte
Litt kvernet pepper og litt salt


Jeg puttet alle ingrediensene i bulliten og lot det bli kremete med litt chunks. Liker at det er litt å tygge på. Og så varmet jeg det litt i en kjele. Sausen ble tykk, så om du vil ha den tynnere kan du spe den med litt plantemelk.

Håper det smaker!
Legg gjerne igjen en kommentar om du tester den ut.