onsdag 25. januar 2017

Suppelapskaus fra pose

Når man har en liten time på å handle, lage mat, spise og være ute av døra igjen, er det greit at det går veldig fort. At det er billig, enkelt og lett å spise er heller ikke så dumt.

1 pose med ferdig lapskausblanding
1 - 1 1/2 l vann
2 terninger med grønnsaksbuljong

 ca 100 g anamafarse(valgfritt)


1 glass tomatpurè

2 ts paprikakrydder
1 ts hvitløkspulver

Putt posen med grønnsakene i en kjele med vann og buljong og kok opp. Tilsett farsen og la det koke opp. Tilsett resten og la det putre.
Jeg liker at det er litt tykk kosnsistens, men det ser du jo hva du liker.
Denne kan varieres med å putte oppi en boks med bønner, kikerter, mais, biter av grønnsaker og poteter fra gårsdagen. Ja, stort sett det du måtte finne.

Server med brød og nyt en meget rask og rimelig middag som også barna liker.



Bildet yter det ikke rettferdighet, men hadde ikke tid til å sjekke om det ble bra før jeg slukte maten,

torsdag 12. januar 2017

Penne persillini

Eller pasta med persillesaus. Enkelt og veldig godt.
Kjærstens idè, min utførelse. Blir alltid bra.

Det går også under kategorien hurtigmat. Det tar ikke lenger tid enn det tar å koke pastaen. 



En potte med persille
En boks kokosmelk 
4 fedd hvitløk
skallet og saften fra en halv lime
salt og pepper. 

Blandes i blender og varmes i en kjele. Gjør den tykk ved å helle i en toppet ts maisenna rørt ut i kaldt vann når det koker.

Ved siden av stekte vi;
en gul løk
nesten et brett med aromasopp i biter
et brett aspargestopper 

Serveres med din favorittpasta.

Litt søtpaprika ved siden av for farge, og den andre halve limen skjæres i båter og skvises over maten når du har tatt den på tallerkenen.

 Siv Iversen sitt bilde.

Limetips:
Lime er en fantastisk liten grønn ting. For å få mest mulig ut av den, er det lurt å skylle den i lunkent vann rett før du skal bruke den, og rulle den med litt trykk mot benken. Da får du ut mer saft. Når du rasper av det grønne skallet blir det også lettere å presse ut saften. Og så gir det veldig god smak.
Når limen er ferdig most, kommer skjønnhetstipset for i dag. Har du tørre hender? Gni limen godt inn på hendene dine før den går i matsøpla. Gni godt inn kjøttet og pass på å smøre det godt inn før du skyller. Kan selvfølgelig også brukes på albuer, eller føtter også. Pass på å ikke få saften i sår. Gir myk og fuktet hud.

Ha en vakker dag!

tirsdag 10. januar 2017

Potetform for oss uten koseangst

Dette er en oppskrift som er inspirert av en oppskrift jeg leste i en kokebok for heimkunnskap på barneskolen en gang for over ti år siden. Nå er den veganisert, og klart forbedret. Rart at jeg ikke har laget det på så mange år, det er jo kjempegodt.
Siden denne ble laget skikkelig på slump, er oppskriften deretter. Jeg skal ha det i bakhodet neste gang jeg lager det, og eventuelt oppdatere denne da. Det var så digg, at det blir nok ikke så alt for lenge til.

 Siv Iversen sitt bilde.

ca 200 g soyafarse (jeg brukte anama sin)
1 gul løk
3 fedd hvitløk
poteter skåret i tynne skiver. nok til å dekke en ildfast form. (skrell gjerne noen av gangen)
Nok havrefløte til å nesten dekke potetene (to små pakker ca)
Timian frisk eller tørket. 
Salt og pepper
En liten bit smør (kan fint sløyfes)

Skrell og skjær potetene i skiver

Stek farsen med løk og hvitløk. Legg det lagvis i en ildfast form. Start med potetene. Jeg la noen små kladder med melkefritt smør i bunnen, men trur ikke det er nødvendig. Det henger bare igjen fra dengang i barndommen da vi laget alt med fløte og smør. Så et lag med farse, deretter litt salt, pepper og rikelig med timian. Fersk blir best. Og så gjentar du til formen er full. Jeg avsluttet med farse, men er vel vanlig å avslutte med poteter. Jeg hadde bare litt farse igjen da det var fullt.
Så fyller du på med havrefløte til du kan se den. Hell litt sakte over hele så fordeles det fint mellom alt. Om du får litt lite fløte eller er opptatt av kalorier eller noe, kan du spe med litt plantemelk.

Om du er litt ekstra vill og gal kan du avslutte med et lite dryss Gary (vegansk ost) på toppen. 

Stekes midt i ovnen på 175 grader i 45 min - 1 time. Sjekk med en gaffel om potetene er møre. De skal helst dette fra hverandre når du stikker i dem. Følg litt med på slutten. Om det blir litt for mørkt på toppen kan du sette den lenger ned i ovnen eller legge litt folie oppå. Bare ikke dekk helt til, da kan fløta fort koke over.

Serveres med salat.

 Siv Iversen sitt bilde.


God fornøyelse!

Kokosris

Når jeg blir sulten går jeg og fantaserer om hva jeg skal spise. Når jeg i tillegg er alene hjemme, er det ingen restriksjoner på hva jeg kan og ikke kan lage. Så i dag ble det til en helt egen rett. Veien blir litt til mens man lager maten. For lukta av en ting, gjør at jeg tenker på noe annet jeg har lyst til å putte oppi. Det er ikke uvanlig at jeg kommer hjem etter og ha handlet, med en plan i hodet. Mens retten jeg serverer litt senere er noe helt annet jeg hadde planer om. Men det er litt av moroa.
I dag, ble det nesten som jeg hadde tenkt.

Siv Iversen sitt bilde.

1 boks kokosmelk (lett denne gangen, da det var det eneste de hadde, og jeg ikke gadd å gå i flere butikker)
1 kopp med ris (jeg brukte jasmin, men du tar det du har)
2 gulerøtter delt i mindre biter
1 gul løk
3 fedd hvitløk delt i fire biter 
1 ts salt
1 liten ts spisskummin
1 liten ts malt koriander
1/4 ts kanel

Kok opp. Når det koker, tilsett;
1/2 pose frosne erter
1/2 boks grønne linser
1 søtpaprika i biter
1/2 liten boks med mais
safta fra en boks med ananas

La det småkoke i ca 20 min. Rør et par ganger underveis.
Et par minutter før det er ferdig putter du oppi ananasen fra boksen.
Da rekker den å bli varm, men ikke vassen.
Server med en sprut lime. Lime er alltid godt.

Ha en plantastisk dag!

mandag 9. januar 2017

Hei og velkommen!

Så morsomt at du snubla inn hit. Håper du finner noe spennende eller motiverende.

Litt om meg.
Jeg har lagd mat siden jeg kunne stå ved siden av en komfyr. Hang i rumpa på mora mi og lærte tidlig at hemmeligheten bak en skikkelig god saus er at du vrikker på rumpa mens du rører i den. Og jeg lager god saus altså. Skikkelig god saus.

Jeg har hatt mye dårlig råd opp i gjennom, men jeg har på et eller annet vis alltid klart å trylle fram noe som smaker godt av ganske lite. Jeg har alltid vært god til å slenge noe sammen og kalle det middag. "Sop-i-hop-ala-Siv" var fellesbetegnelsen på noe jeg hadde raska sammen av det jeg fant i skap og skuffer.

For to år siden ca, stod min seksåring og gråt med en pølse i hånda. Hun ville ikke lenger spise dyr. Da måtte jeg jo revurdere alt jeg hadde lært om mat. Det gikk greit det og. Vi laget mye morsom mat.
I februar 2016 ble jeg veganer etter en utfordring fra min bror, og atter en gang måtte jeg lære å lage mat på nytt. Jeg tenkte det skulle bli et korttidsengasjement, men den gang ei.

Jeg har gjentatte ganger tenkt at jeg burde skrive en slags kokebok. Om hvordan lage mat ut av så godt som ingenting, babymat som er sunn og god, hvordan man får små barn til å spise alt mulig, og nå sist veganer på boks.
Og siden jeg er mye flinkere til å starte, enn til å avslutte, fant jeg ut at blogg var en mer realistisk idè.

Veganer på boks er rett og slett enkel mat man kan lage fra du man finner i din nærmeste dagligvare. Noen ting kan være lurt å ha i et basiskjøkken til en veganer, men det er ikke så mye sånne spesialvarer jeg bruker i det daglige. Noen er opptatt av økologiske grønnsaker, andre av at alt skal komme rett fra jorda. Jeg er ikke uenig, men heller ikke slavisk. Jeg er mest opptatt av å få god mat på bordet, så fort som mulig, så billig som mulig, og med minst mulig innsats. Og da er frysedisken og boksåpneren god å ty til.
Og så skal det være gøy!

Jeg er glad i improvisasjon. Jeg liker gode oppskrifter. Jeg kan lese fire forskjellige på en rett ei uke, og fire uker etter lage retten etter hukommelsen som en lett miks av alle oppskriftene og etter eget hode og godtbefinnende. Jeg syns vi skal leke med maten. Bruke farger, blande nye smaker. Eller i perioder, bare spise det jeg har fått dilla på. I alle mulige varianter.

Jeg har fått spørsmål under alle disse fasene av livet om ikke jeg har oppskrift. Noe har jeg skrevet ned. Nå tenkte jeg tiden var inne for å dele de. Men her kommer det kun veganske oppskrifter. Det er nemlig fullt mulig å lage god, sunn og billig mat uten animalske ingredienser.
Håper du finner noe inspirasjon. Og legg gjerne igjen en kommentar om det er noe du lurer på eller om du tester ut en oppskrift. Det hadde vært gøy.

Ha en matglad dag!

"Grønn gugge" Eller grønn pastasaus

 


Lite penger gir grobunn for fantasien. I dag fant vi opp en helt ny pastasaus basert på noe jeg kan huske fra en cashewostesausoppskrift og rester i skap og fryser.
Og her i aller første oppskrifta røyk visjonen om billig og lett tilgjengelig. Jeg hadde cashewnøtter igjen fra en Sverigetur, der er de billigere, og så har jeg brukt næringsgjær. Noe du finner på helsekosten. 


Tidsbruk ca 15 min fra du setter på pastavannet og til du sitter ved bordet. Hvis du starter med å sette på vannet, vil alt være ferdig når pastaen er kokt.

Ingredienser (og dette er flotte cirkamål)

ca 1/4 pose fersk spinat
ca to never cashewnøtter (usalta, men du kan bruke med salt og, da dropper du bare å putte i noe mer salt)
Ca 4 ss næringsgjær
4 fedd hvitløk (delte de litt på forhånd, bulliten min gidder liksom ikke alltid)
en halv boks med grønne linser
4 ss purre (gir sterk smak når den ikke blir kokt, så vær litt forsiktig om du ikke liker det sterkt)
ca en halv dl havrefløte
Litt kvernet pepper og litt salt


Jeg puttet alle ingrediensene i bulliten og lot det bli kremete med litt chunks. Liker at det er litt å tygge på. Og så varmet jeg det litt i en kjele. Sausen ble tykk, så om du vil ha den tynnere kan du spe den med litt plantemelk.

Håper det smaker!
Legg gjerne igjen en kommentar om du tester den ut.