Nå er jeg ikke noen tilhenger av å lage brun saus med å svi melet, for det synes jeg smaker svidd, og er ikke en smak jeg noen gang har likt. Jeg har pleid å lage den på kraft av det jeg har stekt. Det funker i veganverden også, men ting som nøttestek gir lite sky, så da må man være kreativ og lage krafta selv.
Dette er hva jeg har funnet at funker. La oss få det klart med en gang, dette er ingen oppskrift du kan følge slavisk, men en fremgangsmåte for å gi deg en fantastisk god saus. Hver gang.
Start med å ha litt vann i en kjele. Nok til å å dekke noen grønnsaksbuljonger som du putter i. 2-3 litt avhengig av hva annet du skal ha oppi. Til denne jeg laget i dag, var det to med grønnsaksbuljong og en med soppbuljong.
En god klunk med tranebærjus. Var vel en dl ca. Du kan også bruke en liten klunk med solbærsirup eller lignende. ca 2-3 ss. Syrligheten er med å knekke noe av alle de andre tamme smakene.
Jeg bruker soyasaus, både en klunk med phillipinsk salt soyasaus, og litt søt soyasaus. Dette salter og setter farge på sausen.
Krydre med det du ellers har hatt i maten det skal serveres til. Litt løkpulver om det er løk i maten. Om du gjentar krydrene fra maten litt forsiktig, får man mer inntrykk av at man har brukt stekesky.
Så jevner jeg med meljevning. Ta et glass med lokk, hell oppi litt under halve med vann. Putt oppi 2-3 toppede ss mel. Skru på lokket og rist. Det er lurt å gjøre dette først. Slik at meljevningen kan stå og sette seg, mens du gjør alt annet.
Bland gjerne alt i kjelen med en gang. Ikke meljevningen da. Og la den stå og småkoke mens du lager alt annet. Jevn den til du er fornøyd med konsistensen når du tar nøttesteka ut av ovnen. så lar du den få et lite oppkok og putre litt slik at melsmaken blir borte.
Ønsker du sausen glutenfri, bruker du maisenna. Da rører du ut et par ss maisennamel i litt kaldt vann i en kopp og bruker dette som jevning.
Vil du ha en fløtesaus, putter du i gryr eller oatly nå og rører ut og gir et oppkok.
Vil du ha viltsaus lar du et par lauvbærblader eller einerbær koke med.
Jeg hadde også i en liten neve tyttebær som jeg moste.
Det er i grunnen bare fantasien som setter grenser.
Oppsummert:
Kok opp vann med buljong, krydder, soyasaus og noe sødme og syrlighet (saft, tranebærjus e.l), jevn ut med meljevning eller maisenna, og spe eventuelt med litt plantefløte på slutten.
Fløta gjør også susen hvis du har vært litt ivrig med saltet. ;-)
Kos deg, vær kreativ, og gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester ut fremgangsmåten min.
God middag!

Her er sausen omgitt av en nydelig nøttestek du finner oppskrift på hos Vegankongen, glaserte poteter (kommer her i et eget innlegg snart), rosenkål, kastanjer og noen nyrørte tyttebær.
Caesars Casino, Laughlin Nevada - Mapyro
SvarSlettThis casino is close to Caesars 영천 출장안마 Casino Hotel, and the property has a 거제 출장마사지 restaurant on site. The casino 천안 출장마사지 also 강릉 출장샵 provides laundry facilities including the 통영 출장샵